#1 Cinque Terre  

Manarola

Destinația la care visez cel mai des în perioada asta e aproape. Aproape, dar parcă atât de departe. E un loc atât de frumos încât, uitându-mă la imagini, parca îl simt ca fiind din altă lume. Un colțișor în nordul Italiei, câteva sate medievale cocoțate pe stânci deasupra apelor Mediteranei, case colorate și golfuri mici – vorbesc, desigur, de Cinque Terre, din regiunea Liguria.

Cinque Terre, adică cinci pământuri. Așadar, cinci localități: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore, aflate la mică distanță una de cealaltă, dar parcă departe de lumea modernă, căci nu se ajunge acolo cu mașina. Mai bine, căci celelalte opțiuni au mult mai mult farmec: fie vii cu trenul, fie pe jos, străbătând aleea care urmează linia coastei, fie pe mare. Nici nu știu pe care o prefer; înclin însă spre ultimele două variante (trenul are farmecul lui, ador călătoriile cu trenul, dar parcă un drum pe coasta Mediteranei ar fi irosit într-un compartiment de tren).

Zona de coastă, cele cinci sate propriu-zise și dealurile adiacente formează, de mai mulți ani, Parcul Național Cinque Terre și au căpătat și statutul de patrimoniu mondial UNESCO (din 1997).

Istoric       

Regiunea este locuită încă din perioada Imperiului Roman, dar cele cinci sate, așa cum le vedem noi astăzi, datează din perioada Evului Mediu, când se dezvoltă la umbra orașului-stat Genova, cea mai mare putere politică și militară din zonă. Prima parte a Evului Mediu a fost, deci, perioada de glorie a regiunii. Monterosso și Vernazza sunt satele cele mai vechi, Vernazza fiind atestat în documente încă din anul 1080, Monterosso încă dinainte. Corniglia intră sub influența Genovei in 1276, Manarola se dezvoltă rapid în secolele XIII-XIV, iar Riomaggiore dateazî din secolul XIII.

Sentierro Azzurro, sau Drumul Albastru

Drumul de-a lungul coastei care face legătura dintre cele cinci sate poartă numele idilic de Sentierro Azzurro. Drumul albastru pe românește sau, mai frumos, azur, albastrul cerului. Porțiunea dintre Riomaggiore și Manarola se numeste Via Dell’Amore – nu mai e nevoie să traducem. Mai există și un alt drum care traversează întregul Parc Național Cinque Terre, dar este mai dificil: are 40km lungime, pornind de la Levanto, în nord, către Portovenere, în sud, și traversează parcul la o altitudine medie de 700m.

Mai multe informații despre drumul dintre cele cinci sate am găsit pe pagina http://www.italylogue.com/featured-articles/hiking-guide-to-the-cinque-terre.html.

Basic info: http://www.cinqueterreonline.com/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “#1 Cinque Terre  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s