#2 Florența

Florența, Toscana. Rămân deci pe plaiurile Nordului Italiei. Relativ aproape de Cinque Terre, la circa 160km, se află capitala provinciei Toscana și unul dintre cele mai cunoscute orașe italiene.  Florența pare a fi paradisul pasionaților de istorie (și nu numai). Locul de naștere al Renașterii, orașul familiei Medici, gazda unora dintre cele mai bogate muzee de artă clasică și renascentistă din lume etc. Ca să nu mai spun că a fost, pentru o perioadă, unul dintre cele mai bogate și importante orașe din Europa (în Evul Mediu, Epoca de Aur a orașelor-stat din Italia – Genova, Florența, Milano și Veneția ș.a.). Dovada: florinul, moneda locală, a fost multă vreme cea mai răspândită și puternică monedă de pe piața europeană.

Îmi imaginez o plimbare prin Florența ca o plimbare prin istoria Renașterii, poate și pentru că găsești în oraș opere de Michelangelo, Donatello, da Vinci, Botticelli – și asta doar pentru a-i numi pe cei mai cunoscuți artiști renascentiști. Și, dacă tot am menționat familia Medici, să nu uităm că Florența e orașul lui Macchiavelli și că faimosul său tratat de guvernare, Il principe, a fost inspirat de politica florentină.

Un oraș ca un muzeu in aer liber

În oraș sunt încă în picioare multe din palatele medievale construite de cele mai importante familii din oraș (Medici e doar cea mai cunoscută; mai pot fi menționate Strozzi, Bardi etc.). Pentru că epoca Renașterii este, prin excelență, epoca patronajului în artă, fiecare persoană care avea sau aspira la un statut în societate trebuia să se afirme și ca patron al artelor. În acest caz, vanitatea umană a fost unul din elementele care a dus la dezvoltarea Renașterii și îi mulțumim pentru asta. Așadar, palatele și bisericile din oraș (Palazzo Medici, Palazzo degli Uffizi, Palazzo Pitti, Basilica San Lorenzo, Basilica di Santa Croce etc.) poartă semnul patronilor care au finanțat realizarea lor. Spre exemplu, faimoasa frescă de la Palazzo Medici, din Cappella dei Magi, nu e o simplă reprezentare a poveștii biblice. Opera lui Gozzoli îl înfățișează, în persoana unuia dintre regi, pe însuși Lorenzo di Medici, împreună cu tatăl său (cel care comandase fresca) și bunicul său, Cosimo. Mai apar în imagine și membri ai familiilor Malatesta și Sforza, din Rimini, respectiv Milano, pentru că aceștia se aflau în vizită la Florența în timpul realizării frescei.

Am intrat în aceste detalii pentru a arăta cât de important e să cunoști anumite lucruri despre istoria și cultura unui loc atunci când îl vizitezi. Evident, o vizită la Florența poate fi considerată un succes și fără să cunoști asemenea detalii, dar cred că fiecare loc sau fiecare operă de artă pe care o admirăm parca își pierde puțin din farmecul său atunci când o lipsim de povestea sa.

Florența lui Michelangelo

Atunci când merg într-un loc nou, nu mă orientez din start către muzee. Dacă ar fi să aleg între a vizita un muzeu și o plimbare simplă pe străzile orașului, voi merge de fiecare dată pe a doua variantă. Oricât de mult mi-aș dori să văd anumite opere de artă, pentru mine e mult mai importantă experiența străzii. Spiritul unui oraș îl găsești întotdeauna pe stradă, printre oameni, nu în sălile unui muzeu. Acestea fiind spuse, când voi ajunge la Florența sunt totuși câteva locuri în care aș vrea să ajung. Mi-a plăcut ideea de a face un tur „pe urmele lui Michelangelo în Florența”; e o idee foarte frumoasă, aceea de a descoperi orașul căutând operele faimosului sculptor (poate și pentru că asta mă trimite cu gândul la o căutare de comori). Așadar, destinațiile obligatorii ar fi Galleria dell’Accademia, unde se află una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume – David; Galeriile Ufizzi; Museo del Bargello; Basilica Santa Croce (unde se află mormântul lui Michelangelo, dar și ale lui Galileo Galilei, Machiavelli și Dante), Museo dell’Opera del Duomo (unde se află o variantă a faimoasei Pietà), Casa Buonarotti (unde a locuit Michelangelo; astăzi e muzeu și sunt expuse aici mai multe sculpturi și desene ale sale); Palazzo Vecchio s.a.

Dacă muzeele nu se numără de regulă printre opțiunile mele preferate, cu catedralele e o altă poveste. Din toate locurile în care am fost până acum, unele dintre cele mai vii amintiri cu care am rămas sunt de la vizita marilor basilici și catedrale, precum Sf. Vitus din Praga, Sf. Ștefan din Viena sau – ceea ce a fost pentru mine experiența absolută în acest domeniu – San Pietro din Roma (aștept Sagrada Familia, singura care, îmi imaginez eu, ar putea detrona San Pietro). Asta mi se trage de la o fascinație aparte pentru aceste spații religioase, dar nu din motive spirituale – poate pentru că mintea mea nu poate înțelege cum de s-au putut construi asemenea minuni în urmă cu sute de ani. Ca atare, Catedrala din Florența – Basilica di Santa Maria del Fiore  sau Il Duomo di Firenze – va fi, obligatoriu, unul din primele obiective pe care îmi propun să le văd.

În fine, unele cele mai răspândite imagini cu Florența sunt cu Ponte Vecchio. Se spune că este unul dintre cele mai romantice locuri din Florența, dacă nu din întreaga Italie. Uitându-mă la pozele cu acest pod, mai ales cele de la asfințit (cel mai bun moment al zilei în care să mergi acolo), întind să cred că asta nu e o exagerare. Apropo de asfințit: Florența pare a fi și mai frumoasă sub ultimele raze de soare din zi. Din toate pozele pe care le-am văzut, cele făcute la asfințit parcă arată un oraș cu totul diferit; așa îți dai seama cât de importantă este lumina (și nu doar în fotografie; am văzut asta cu ochii mei la Madrid – și acolo orașul capătă o altă față pe-nserat). Revenind la Ponte Vecchio: pe scurt, după cum o arată și numele, este cel mai vechi pod de pe Arno. Una dintre cele mai cunoscute povești privind acest pod este că, în Al Doilea Război Mondial, în timpul retragerii trupelor germane din Florența, când au fost distruse toate podurile pentru a încetini înaintarea Aliaților, Hitler personal ar fi ordonat ca Ponte Vecchio să fie salvat. Nu avem cum să știm cât de mult adevăr e în povestea asta, dar ea rămâne oricum o mărturie despre frumusețea aparte a podului și, mai mult, despre cât de norocoși suntem că acest monument există și astăzi.

Basic info: http://www.visitflorence.it/ 

 

One thought on “#2 Florența

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s