#4 Lisabona

Lisabona este demult pe lista mea de locuri în care vreau neapărat să ajung. Și aș fi putut să o fac anul ăsta, căci asta era destinația preferată, dar uite că n-am mai ajuns… Poate la anul, căci e o destinație foarte accesibilă și, mai important, un loc în care poți să mergi cam în orice anotimp. Se pare că Lisabona are, dintre toate orașele europene, cele mai calde ierni – ceea ce pentru mine, care urăsc iarna mai mult decât orice, e nemaipomenit! În plus, parte a atracției față de acest oraș și a dorinței de a ajunge acolo cât mai curând se datorează și dorinței mele de a vedea Atlanticul… Așa că o călătorie la Lisabona mi-ar îndeplini două vise dintr-un foc (chiar dacă Atlanticul e cam neprietenos în perioada iernii, chiar și a celei portugheze).

Ideea de Lisabona mi-a venit acum mult timp, efect implicit al faptului că acum mulți ani m-am îndrăgostit de limba portugheză. De acolo până la a citi despre Portugalia și cultura locală – și a-l descoperi pe Fernando Pessoa, pe care am încercat să-l citesc și în original, cu puțina portugheză pe care o știu – n-a mai fost decât un pas. Plus jurnalul portughez al lui Eliadele și poveștile despre Portugalia din Noaptea de Sânziene!

Dintre capitalele europene, Lisabona este, după Atena, cea mai veche. Este și orașul de baștină al marilor călători ai lumii – Henric Navigatorul, Vasco da Gama sau Ferdinand Magellan – statut care se datorează faptului că Lisabona a fost capitala primului imperiu colonial modern (constituit înaintea celui spaniol).  Astfel, Lisabona a fost, cândva, centrul lumii… – ceva la care să ne gândim când ajungem acolo.

Imaginile clasice cu Lisabona sunt cele cu tramvaiele, oraș în care acest mijloc de transport pare să fie de-a dreptul fermecător (mai ales în comparație cu experiența bucureșteană). Așadar, când o să ajung acolo, chiar dacă în general evit mijloacele de transport și prefer mersul pe jos, o să mă sui într-unul din frumoasele tramvaie galbene (linia 28) și o să mă plimb în neștire. (E interesant cum un lucru atât de banal – un mijloc de transport în comun – poate deveni o atracție în sine…)

Dintre toate atracțiile Lisabonei, Mănăstirea Jeronimos (Mosteiro dos Jerónimos) este, probabil, cea mai strâns legată de istoria Portugaliei. De aceea, merită văzută nu doar ca sit turistic, ca monument de arhitectură (căci este, fără îndoială, superbă), ci și ca incursiune în istoria țării. Mănăstirea a fost construită la începutul secolului XV pe locul unui schit fondat de Henric Navigatorul, locul în care Vasco da Gama și echipajul său au petrecut ultima noapte înainte de a porni în marea călătorie spre India. Construită inițial pentru a adăposti mormintele dinastiei de Aviz, după reîntoarcerea lui da Gama, mănăstirea a devenit un loc-simbol al expansiunii portugheze. Acolo au fost înmormântați, ulterior, faimosul explorator și Luis de Camões, autorul epopeii Os Lusiadas (Lusiadele) scrise în cinstea călătoriei lui da Gama. Tot la Jeronimos sunt înmormântați alți mari regi ai Portugaliei, dar și poetul național al acestei țări, Fernando Pessoa. În apropiere de Jeronimos și strâns legat, din punct de vedere cultural, de mănăstire e Turnul Belém. Construit în același stil arhitectural aparte – denumit manuelin după Regele Manuel I, turnul este un alt simbol al epocii marilor descoperiri geografice și al întâietății Portugaliei în acest fenomen.

[Dau aceste detalii pentru că mi se pare că e important să privim locurile pe care le vizităm nu doar din punct de vedere estetic. Acestea sunt doar două exemple care arată că monumentele istorice nu trebuie admirate doar datorită frumuseții lor: e important să știm și care a fost rolul lor, cum se integrează ele în istoria și cultura unui loc, ce simbolizează etc.]

Am mai spus-o, muzeele nu sunt neapărat primele pe lista locurilor pe care le vizitez când merg undeva. Totuși, muzeul Berardo va fi pe lista „de văzut” când merg la Lisabona, pentru că este unul dintre cele mai importante muzee de artă contemporană din lume. Spun doar atât: Dali, Magritte, Miró, Duchamp și Picasso sub același acoperiș!

Arhitectura modernă nu e principalul meu punct de interes, dar în anumite cazuri, cum e și Lisabona, cartierele noi devin foarte importante pentru cultura unui oraș și merită văzute, chiar și numai pentru perspectiva vechi/nou. În cazul capitalei portugheze, când spunem Lisabona nouă, spunem Parque das Nações (Parcul Națiunilor). Cartierul a fost (re)construit în mare parte în anii ’90 cu un scop precis: găzduirea Expoziției Universale din 1998 (curizoitate: a fost ediția cu numărul 100 și ultima din secolul XX), care a coincis cu aniversarea de 500 de ani de la sosirea lui da Gama în India. Ne întoarcem, așadar, la importanța descoperirilor geografice făcute de portughezi, extrem de importante pentru cultura națională! De admirat aici sunt construcțiile moderne, podul Vasco da Gama (cel mai mare din Europa, al patrulea din lume), acvariul, zona de promenadă de-a lungul apei, portul, turnurile São Gabriel și São Rafael (denumite după două dintre vasele lui da Gama și a căror arhitectură ne trimite cu gândul la vechile bărci cu pânze), grădinile și multe-multe altele – pe care le putem vedea într-o plimbare cu telegondola (dacă preferați varianta asta; eu, cu frica mea de înălțimi, voi merge pe jos).

Pentru o experiență culturală completă a Lisabonei, mai adaug trei elemente: unul muzical, unul gastronomic și altul decorativ. Primul se referă, evident, la muzica fado, specific portugheză, pe care vreau neapărat s-o ascult la fața locului. Al doilea ține de domeniul patiseriei: faimoasele pastéis de nata sau pastéis de belém, niște tarte cu cremă de ou despre care am auzit că sunt nemaipomenit de bune. În fine, al treilea element este superba ceramică albastră numită azulejos, care are și un muzeu dedicat: Museu Nacional do Azulejo.

De la Lisabona se poate face o excursie de o zi la Sintra, o altă minune a Portugaliei, dar despre asta altădată, căci merită o prezentare aparte…

Basic info: http://www.golisbon.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s