#5 Andaluzia – Alhambra

Am fost în Spania o singură dată, la Madrid. Mi-a plăcut foarte mult acolo, dar nu capitala era prima destinație spaniolă pe care aș fi ales-o. Încă nu m-am hotărât dacă pe primul loc este Barcelona, oraș la care visez de mulți ani, sau Andaluzia, care în mintea mea are o imagine undeva la granița dintre realitate și vis. Pentru mine Andaluzia este tărâmul magic al maurilor, așa cum l-am cunoscut în cărți. Și realitatea sigur nu e departe de vis, pentru că Andaluzia este, probabil, regiunea europeană în care moștenirea arabă se observă cel mai bine. În fond, regiunea de Sud a Spaniei, ceea ce este astăzi provincia andaluză, a fost ultima cucerită în timpul Reconquistei, arabii rezistând aici până în 1492.

Sudul Spaniei s-a aflat sub stăpânire maură aproape opt secole, din anul 711, când arabii cuceresc peninsula iberică (și pun bazele statului islamic Al-Andalus), și 1492, când Emiratul Granadei cade în fața armatei creștine. Acest eveniment a dat naștere unui mit istoric superb: se spune că în 1492, după căderea Granadei, ultimul rege maur – copilul Boabdil – a plecat în exil și, traversând una din trecătorile din regiunea montană Alpujarra, s-ar fi întors pentru a arunca o ultimă privire asupra regatului său. Trecătoarea poartă acum numele Puerto del Suspiro del MoroSuspinul maurului (care a inspirat romanul lui Salman Rushdie, Ultimul suspin al maurului).

Vorbim, așadar, de regiunea europeană care a stat cel mai mult sub stăpânire arabă, fapt ce și-a pus puternic amprenta asupra culturii andaluziene. Califatul Cordobei și, apoi, Emiratul Granadei, au fost printre cele mai avansate state din Europa, mai ales pe plan cultural: e un fapt recunoscut că statele europene medievale erau, din punct de vedere cultural, mult mai puțin avansate decât cele arabe.

Aproape tot ceea ce considerăm astăzi ca fiind tipic spaniol – corridele, flamenco, cele mai populare mâncăruri din Spania – provine, de fapt, din Andaluzia.

Spania maură

Prefer, în general, destinațiile culturale, așa că vacanța ideală în Spania ar fi un tur al Spaniei maure: Sevilla, Córdoba, Granada, Alhambra, Málaga – întreaga Andaluzie, de fapt. Fiecare oraș trebuie să fie absolut superb, dar mă opresc acum doar asupra Alhambrei, poate cea mai impresionantă destinație dintre toate.

Un imens complex de palate și fortărețe, Alhambra este – alături de Marea Moschee din Córdoba (transformată în catedrală) – cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania. Prima fortăreață arabă e construită aici în secoul al IX-lea, dar complexul, așa cum s-a păstrat până astăzi (grație faptului că, în 1492, nu a fost asediat), datează din secolele XIII-XIV, din timpul dinastiei Nasrid (ultima dinastie maură din Spania).

Complexul este format dintr-o fortăreață militară, Palatul Nasrid, palatul de vară Generalife și palatul imperial construit în secolul al XVI-lea de Regele Carol, la care se adaugă grădinile, care ar fi fost concepute după imaginea Paradisului. Esența Alhambrei este însă Palatul Nasrid, o capodoperă a stilului maur.

Citind despre Andaluzia și Alhambra, am descoperit o carte care a intrat imediat pe lista mea „de citit”: Washington Irving, Tales of the Alhambra.

La final, un sfat întâlnit pe internet: Alhambra este una dintre cele mai vizitate destinații din Spania, așa că o vizită aici trebuie plănuită cu mare atenție, adică mers și stat la coadă cât mai de dimineață sau cumpărat bilete de pe internet.

 

 

 

One thought on “#5 Andaluzia – Alhambra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s