#6 Coasta Amalfi

Să fie clar: urăsc toamna. Și iarna. Nu-mi place deloc vremea mohorâtă, nu-mi place ploaia și urăsc frigul. Dacă ar fi posibil, șase luni pe an – cât durează la noi marele anotimp rece, toamnă-plus-iarnă –, m-aș muta undeva la sud. Mult mai la sud. Sau aș face o călătorie foarte lungă undeva unde luna septembrie aduce și mai mult soare, nu ploi.

Așadar, gândul mă poartă destinații calde, la fel ca până acum. Ajung tot în Italia, de data aceasta pe Coasta Amalfitană. Din imagini, căci n-am avut încă norocul să ajung pe acolo, aș spune că seamănă puțin cu regiunea Cinque Terre. Se spune însă că Italia de Sud e cu totul diferită de cea Nordică, așa că experiența este, probabil, cu totul alta. Se mai spune și că această zonă este cea mai frumoasă coastă din Italia grație climei îmbietoare, a orășelelor așezate pe dealurile terasate de la marginea mării, a apei azurii, a vegetației și a întâlnirii spectaculoase dintre munte și mare. Adăugăm la asta faptul că zona este cunoscută pentru producția de lămâi, motiv pentru care, se pare, mireasma de lămâi (și limoncello, nu?) este atotprezentă.

Amalfi a fost cândva (secolele IX-XII) una dintre cele mai mari puteri maritime de pe continent. A pierdut însa partida în fața Genovei și a Veneției, iar de atunci coasta amalfitană a cunoscut o lungă perioadă de declin. Și-a revenit abia în secolul XX, în epoca dezvoltării turismului de masă, când europenii și americanii descoperă frumusețile acestui loc uitat de lume. Astăzi, Coasta Amalfitană este una dintre cele mai vizitate destinații din Italia (de evitat, așadar, pe timpul verii, ca orice altă destinație importantă din Italia).

Cele mai cunoscute două destinații ale coastei Amalfitane sunt orașele Amalfi și Positano, dar există și numeroase sate și localități mai mici care merită văzute: Salerno, Capo d’Orso, Atrani, Maiori și Minori, Ravello. În total, traseul de aproximativ 50km numără 13 localități de-a lungul coastei: Amalfi, Atrani, Cetrana, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano, Praiano, Ravello, Scala, Tramonti și Vietri sul mare. Despre drumul care traversează coasta – SS 163 sau „Amalfitana” – și care face legătura dintre localități se spune că este unul dintre cele mai frumoase din Italia/Europa/lume. Există și un drum pietonal, Il Sentiero degli Dei (Calea Zeilor), care face legătura între Agerola și Positano, via Nocelle (sunt aproape 8km ce pot fi parcurși cam în 3 ore de mers; dificultate ușoară spre medie). Numele nu este ales întâmplător: cărarea ce urmează linia coastei oferă o priveliște absolut divină; a se vedea mai jos.

Positano este, probabil, cel mai vizitat oraș de pe Coasta Amalfitană. Este un oraș micuț, cu 4000 de locuitori, dar nu tocmai intim, din cauza numărului foarte mare de turiști. Positano a devenit foarte cunoscut publicului american după ce, în anii ’50, John Steinbeck a publicat în Harper’s Bazaar eseul „Positano”.

„Positano bites deep. It is a dream place that isn’t quite real when you are there and becomes beckoningly real after you have gone” a scris Steinbeck. „Nearly always when you find a place as beautiful as Positano, your impulse is to conceal it. You think, «If I tell, it will be crowded with tourists and they will ruin it, turn it into a honky-tonk and then the local people will get touristy and there’s your lovely place gone to hell». There isn’t the slightest chance of this in Positano. In the first place there is no room. There are about two thousand inhabitants in Positano and there is room for about five hundred visitors, no more.

Positano este, într-adevăr, atât de frumos încât, pe de o parte, îți vine să păstrezi această minune un secret, de frică să nu fie „contaminat”; pe de altă parte, toată frumusețea asta merită să fie văzută, simțită, păstrată în memorie și împărtășită. De unde și dilema lui Steinbeck… Problema e că scriitorul american nu bănuia atunci, în urmă cu șase decenii, la ce proporții poate ajunge turismul de masă modern, astfel că acel Positano pe care l-a descoperit el s-a pierdut undeva pe drum, sub pașii milioanelor de turiști care l-au vizitat. Însă oricât ar fi de aglomerat – Positano sau oricare alt orășel din Amalfi  – sunt convinsă că locul nu își pierde farmecul.

Basic info: http://www.amalficoast.com

 

One thought on “#6 Coasta Amalfi

  1. Andrei says:

    Foarte interesanta ideea cu “1000 de locuri”. Era de asteptat ca Amalfi Coast sa fie in top. Coasta Amalfi e usor de amintit si greu de uitat.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s