#15 Valencia

"Collagevalencia" by Ciudad de las Artes y las Ciencias: Emilio García Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://goo.gl/ElUFnc

“Collagevalencia” by Ciudad de las Artes y las Ciencias: Emilio García Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://goo.gl/ElUFnc

La 3-4 ore de Barcelona și Madrid se află al treilea cel mai mare oraș al Spaniei: minunata Valencia. Capitala comunității autonome Valencia se află pe Costa del Azahar, zona de coastă dintre Vinaròs și Almenara, cunoscută drept Coasta Portocalilor – frumos nume! – datorită numărului mare de portocali plantați aici.

Colonia romană Valentia a fost fondată în secolul II î.Hr., în 138, pe malurile râului Turia. Orașul a fost distrus în anul 75 î.Hr. de către Pompei, ca pedeapsă pentru loialitatea localnicilor pentru inamicul său Sertorius, dar a fost reconstruit cinci decenii mai târziu. Reconstrucția a fost benefică pentru oraș, Valentia renăscând ca mare centru urban. Fast-forward câteva secole mai târziu: orașul e ocupat în anul 714 de arabii care se instalează în peninsula iberică și primește un nou nume – Medina at-Turab, adică „Orașul Nisipurilor” (purta, de asemenea, numele de la Balansiyya).

Valencia redevine oraș creștin în 1238 și este aleasă capitală a Regatului Aragonului. După această reconquista, populația maură din oraș (50.000 de oameni)a fost expulzată (acțiune la care s-a recurs de foarte multe ori în timpul Reconquistei, dar și după, ceea ce a dus la pierderi culturale foarte mari pentru Spania). Secolul al XV-lea a fost Epoca de Aur a Valenciei, o perioadă înfloritoare din punct de vedere cultural pentru orașul care devenise cel mai mare centru urban al Aragonului. Gloria n-a durat mult: din secolul al XVI-lea, când economia Spaniei virează spre Imperiul colonial din America, respectiv spre Atlantic (în defavoarea Mediteranei), Valencia intră într-un declin din care nu-și va mai reveni pentru multă vreme.

Când să mergi? Spania, Valencia implicit, e o destinație în care poți merge în orice anotimp: iarna nu e foarte frig, primăvara și toamna (cele mai indicate anotimpuri) e călduț, spre cald chiar în lunile mai și septembrie (cât să poți face baie în mare dacă mergi pe coastă). Verile sunt, într-adevăr, infernal de calde, dar pentru cei pe care nu-i deranjează prea tare căldura (eu! eu!) ăsta nu e un inconvenient. Între noi fie vorba, eu n-am nicio problemă cu vremea caniculară și-mi face plăcere să mă plimb chiar și la +35 grade – atâta timp cât am în dotare o sticlă cu apă rece, o pălărie și înghețată. 

Dacă nu țineți neapărat la o vacanță estivală, mergeți la Valencia în martie, în perioada festivalului Las Fallas. Timp de cinci zile și cinci nopți, orașul o ține tot într-o petrecere, cu evenimente pentru toate gusturile.

Valencia nu este una dintre cele mai căutate destinațiile ale Spaniei, fiind lăsată într-un con de umbră din cauza altor orașe precum Madrid, Barcelona, Sevilia ș.a. Mare păcat, pentru că e un oraș superb, cu de toate: istorie, cultură, arhitectură remarcabilă din toate epocile (inclusiv contemporană, a se vedea capodoperele arhitectului valencian Santiago Calatrava), gastronomie (paella valenciana și fructe de mare, pentru amatori), atmosfera relaxată tipic spaniolă, plaje… Ce să-i mai ceri?!

Valencia nu este un oraș cunoscut pentru muzeele sale. Nu pentru că n-ar avea câteva muzee demne de văzut (un exemplu: Muzeul Național al Ceramicii – unde, ce-i drept, parcă e mai impresionantă clădirea în sine – Palacio del Marqués de Dos Aguas – decât colecțiile), dar Valencia adună alte obiective: edificii rămase din perioada romană sau maură, catedrale vechi, multe clădiri în stilul Modernismo, dar mai ales arhitectură contemporană. Aici s-a născut Santiago Calatrava, unul dintre cei mai mari arhitecți din ziua de azi, iar câteva dintre cele mai importante creații ale sale se află la Valencia, în complexul Ciutat de les Arts i les Ciències (Orașul Artelor și Științelor). Acest complex este format din șapte clădiri construite în stilul caracteristic lui Calatrava, adică futurist: L’Hemisfèric, Muzeul de Știință Prințul Felipe), L’Oceanogràfic (cel mai mare aquarium din Europa, un must see!!), Podul l’Assut de l’Or, L’Umbracle, Palatul Artelor Reina Sofia și Agora. Recunosc, nu sunt un mare fan al arhitecturii contemporane (o apreciez, uneori, dar nu mă impresionează), dar chiar mi-ar plăcea să văd operele lui Calatrava de la Valencia.

Cât despre edificiile mai vechi ale orașului, menționez doar câteva: Catedrala, Lonja de la Seda (clădirea Bursei Mătăsii, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO), piețele – Plaza del Ayuntamiento și Plaça de la Mare de Déu, Mercado Central, Real Colegio del Corpus Christi, Palau de l’Exposició, Palau de Justícia, Gara (Estación del Norte) etc.

Oraș de coastă, Valencia este o destinație perfectă și pentru cei care vor să combine cultura cu plaja (eu! eu!). Aproape de oraș se află plajele Las Areans și Malvarrosa, unde se ajunge foarte ușor cu mijloacele de transport în comun. Tot aici se află și o zonă de promenadă foarte cunoscută, Paseo Maritimo. Ceva mai departe, în Parcul Național Albufera (cea mai mare lagună din Spania), se află alte câteva plaje, mai puțin frecventate decât cele din oraș, dar mai frumoase. Cei care vor să caute relaxarea în mijlocul orașului trebuie să se îndrepte spre Grădinile Turiei, imensul spațiu verde amenajat de-a lungul râului Turia, locul preferat al bicicliștilor și alergătorilor din Valencia (note to self: semimaratonul anual din Valencia are loc în luna octombrie).

Olé!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s